A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

Croissant suli

2019. 04. 12. 18:19:00
Croissant suli

Mániákus mindre nyitottként már régóta szemeztem a L'École de Grande Pâtisserie francia cukrász iskola több hihetetlen workshopjával is: francia kenyerek, tartelette, tradicionális francia teasütik, macaron, créme brûllée, choux, baba au rhum, galette des Rois. Sőt nyáron gyerek cukrász tábort is tartanak! Ugye!?

Végre találtam szabad időt, sőt még a család is tudott hanyagolni, úgyhogy sikerült eljutnom a - nagy mumusnak tartott - croissant, vagy leveles tészta workshopjukra.

Némethy Nerella és a férje, Bertrand Chauvin az Audrey & Henry Maître Artisan Confiseur francia cukrászvállalkozás tulajdonosai, akik úgy döntöttek, hogy cukrásziskolában szeretnék tanítani a tradicionális francia sütik és egyes péktermékek elkészítését. Úgy érezték, ezeket itthon inkább fogyasztjuk, mintsem tudnánk, hogyan kell lkészíteni őket. Kezdetben szállodáknak, rendezvényeknek készítettek francia cukrásztermékeket, csokoládékat. Aztán jött mellé a tanítás is, Nerella rég vágyott álma. 

Miért pont croissant? Egyrészt mert imádjuk ezt a hedonista péksüteményt. Másrészt leveles tésztából nem csak croissant készülhet, hanem sok más kedvenc finomság is (Tarte Tate, Mille Feuille) harmadrészt pedig sokkal finomabb, ropogósabb, levegősebb és vajasabb az otthon készült tészta, mint a boltban kapható társaik. A belegyúrt szeretetről meg ne is beszéljünk. Sajnos sokan azért nem mernek nekikezdeni a croissantnak, mert időigényes, bonyolult, technikás, rengeteg vaj van benne stb. Szegénynek - ilyen szempontból - tényleg elég rossz a marketingje, pedig nem nagyon ismerek olyan embert aki viszont ne szeretné ENNI.

Ezen a vasárnap délelőttön egy budai villában kialakított gyönyörű kis ékszerdoboz stúdióban vette kezdetét a leveles tészta szüzességem elvesztése. Egy igazi francia hölgy, Neri fogadott minket mosolygósan. A tavaszi napsütésben úszó stúdióban már minden alapanyag és konyhai eszköz precízen elő volt készítve a csillogó szemű cukrász tanoncoknak.

Megkaptuk a leveles tészta "lecsupaszított" receptjét is. Azért csak azt, mert nagyjából egy órán keresztül vettük át a pontos részleteket. Neri nagyon precízen elmondta mit, hogyan, miért. Ezalatt mindenki a saját tempójában, módszerével jegyzetelhetett. Én 2 oldalt!

Két teljes adag tészta készült ezen a  délutánon, melyet a résztvevők között egyenlő részben osztottunk el. Majd mindenki ezzel a kisebb darabbal dolgozott tovább. Vagyis ezen tanultuk  meg a szimpla és a dupla hajtogatás már nem is annyira ijesztő kombóját. Tény, hogy vannak kőbe vésett aranyszabályok, amelyet be kell tartani, hogy a végeredmény egy finom, omlós, levegős croissant legyen. A saját hajtogatású kis tésztánkat a legutolsó pihentetés után (min. 2 óra, de akár egy egész éjszaka is lehet) majd otthon kellett megsütnünk.

Azért nem maradtunk friss croissant nélkül!  Ugyanis, Neri készült előre - már jól kipihent - tésztával, és abból mindenki maga formázhatta meg saját szép kis croissantját, amit most éppen mandulával díszítettünk. Ezt ott helyben megsütöttünk és mind jól megettünk.

Francia sütiket készíteni nem is olyan nehéz! Biztos fogások, megismert trükkök az amivel mindannyian gazdagodtunk ezen a délelőttön.

Ajándékozd magadnak, barátnak, vagy szerettednek ezt a mini utazást a francia gasztronómia világába. Tuti siker gasztro őrült fanoknak!

Bon appétit!

Honlap: https://www.workshopstudio.hu

Facebook: https://www.facebook.com/francia.cukrasz.iskola.budapest/

Instagram: WorkshopStudio.hu https://www.instagram.com/workshopstudio.hu/