Citromfűszörp, az ultrakönnyű nyári frissítő

A kertünkben visszavonhatatlanul beindult a nyár. Mondom ezt úgy, hogy nincs konyhakertünk csak díszkert, bár ahol tudtam egy-egy zsebkendő területen, vagy helyes kis cserépben mindig ültetek fűszernövényeket, vagy amiket Misu és Brúnó is le tudnak majd szüretelni pl. koktélparadicsomot, epret.
Így nálunk a szezon a harsogó zöld hetyke kis citromfű bokor torzsára nyírásával kezdődik. A fiúk türelmetlenül várják, hogy mikor vághatják már le a citromfű leveleit, amit addig mindig csak megkóstolhattak, amikor a kapun bejöttek.
Mivel a fiúk imádják a citromfű és a menta szörpöt így nem kérdés, hogy mi is készül az "aratásból". A szörp készítése egyáltalán nem nagy ördöngösség és ráadásul minimális alapanyag kell hozzá. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szörpöt - igaz piaca válogatja - 800-1400 Ft/literért tudsz megvenni.
Én sajnos a régi iskolát követem és cukorral készítem a szörpeimet. Mentségemre legyen mondva, hogy emellett a fiúk szinte csak sima vizet isznak.
Igazi telitalálat ez a szörp nyárra, talán még a mentaszörppel vív komoly csatát az abszolút első helyért. A fiúk imádják megpakolni szív alakú!!! jégkockákkal, citromkarikával, sőt még néha elszaladnak és hoznak a szörpös pohárba még egy-két citromfűlevelet is .
Tudtjátok, hogy a citromfű főleg nyugtató hatásáról ismert?
"Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas. A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, segítik az ajakherpesz gyógyulását, és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát. - Gyuri bácsi, a bükki füvesember "
Akkor térjünk is rá, hogyan is készül a citromfűszörp.
Hozzávalók:
- hatalmas csokor citromfű - nincs olyan, hogy sok
- 1 kg cukor / liter
- 25 g citromsav / liter
- víz
- citrom - kezeletlen héjú
Egyéb eszközök:
- egy kisebb és egy nagyobb lábas
- üvegek + fedők
- tölcsér
- literes mérőedény
- szűrő, esetleg muszlin/textil anyag
- Mosd át alaposan a citromfüvet, majd tedd bele egy nagy lábasba. Engedj annyi hideg vizet a citromfűre, hogy jól ellepje. Hagyd ázni egy egész estén keresztül a hűtőben, vagy valamilyen hűvös helyen. Ha kimondottan szereted a citromos ízt, akkor már most tehetsz pár citrom karikát a vízbe.
- Másnap az egészet, mindenestül tedd fel főzni. Ha felforrt a víz, forrald még további kb. 15 percig.
- Készíts elő egy vastag aljú és nagyobb lábast mint amibe áztattad a citromfüvet. Ebbe fogod átszűrni a levet. Ha van muszlin vagy egyéb textíliád, amit főzöcskéléshez használsz, akkor azt még tedd bele a szűrőbe. Így tuti, hogy csak a tiszta citromfű lé kerül bele a szörpbe.
- Az átszűrés után le kell mérned, hogy hány liter lé lett az áztatás és a forralás után, ugyanis ehhez viszonyítva kell beízesítened a szörpöt. A szabály: 1 kg cukor/liter + 25 g citromsav/liter. (Nekem 8 liter citromfű levem lett, így 8 kg cukor és 8 x 25 g=200 g = 20 dkg citromsavat tettem bele.) A nagyobb lábasra azért van szükség a 2. forralásnál, mert a hozzáadott sok cukor jóval megnöveli a citromfűlé térfogatát.
- Lassú tűzön melegítsd a beízesített levet, nehogy a sok cukor megkeményedjen. Jó, ha közben kevergeted is, ha esetleg felhabzik, akkor szedd le a habot. Forrald úgy kb. 5 percig.
- Közben sterilizáld az üvegeket és a tetőket/kupakokat. Ellenőrizd, hogy a mennyiségnek (liter) megfelelő üveged legyen!
- Ha elkészült a szörp, akkor még melegen tölcsér segítségével töltsd meg az üvegeket. Kb. jó 1 cm-nyi helyet hagyjál szabadon a tető/kupak alatt.
- Az elkészült szörpöt tedd száraz dunsztba. Azaz készíts egy jó kis száraz meleg "ágyikót" a szörpöknek. Használj fel hozzá újságot, plédet, párnát, törülközőt, paplant ami tetszik. Minél több réteg annál jobb. Tedd a szörpös üvegeket ebbe a kis védett fészekbe, és hagyd legalább 2-3 napig hűlni őket.
Ugye milyen egyszerű? Kis energiával és minimális befektetéssel rengeteg finom nyári itókát készítettél. Hígítása csak Tőled függ, találd meg a Neked leginkább megfelelő arányt.
Persze nem lenne teljes a recept, ha nem készítettem volna Nektek helyes kis Citromfűszörp címkéket is, amiket a szörpös üveg nyakára tudsz tenni, hogy mindig felismerd a kamrában.
Citromfűszörp címke letöltése itt (ingyenes).
Kellemes szörpölést!